Σπηλαιολογία σημαίνει πρώτα από όλα εξερεύνηση. Για να γίνει γνωστό ένα καινούργιο σπήλαιο, πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί η εξερεύνηση, η χαρτογράφηση και η σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων / ευρημάτων. Η εξερεύνηση είναι θεμελιώδες στοιχείο της δράσης των σπηλαιολογικών συλλόγων. Συνήθως πραγματοποιείται είτε με την μορφή εξερευνητικών εξορμήσεων (Σαββατοκύριακα) είτε με την μορφή πολυήμερων σπηλαιολογικών αποστολών (1 εβδομάδα ή περισσότερο).

Οι σημαντικότερες σπηλαιολογικές εξερευνητικές αποστολές (πολυήμερες δράσεις) που έχει πραγματοποιήσει ο ΣΕΛΑΣ παρατίθενται εδώ (ανά έτος):

Voronja 2005

Σπηλαιολογική αποστολή στο βαθύτερο σπήλαιο του κόσμου, το πρώτο σπήλαιο βαθύτερο από -2000μ βάθος. Η αποστολή οργανώθηκε από την ομάδα CAVEX ενώ σε αυτήν συμμετείχαν 3 μέλη του συλλόγου. Η αποστολή αναχώρησε για την Αμπχαζία (Δυτικός Καύκασος) στις 3 Ιανουαρίου 2005 για να επιστρέψει άπραγη 8 ημέρες αργότερα, λόγω συντριβής του ελικοπτέρου που θα μετέφερε τα μέλη της στο βουνό… Με δεύτερη προσπάθεια οι Έλληνες σπηλαιολόγοι κατάφεραν με πολλές δυσκολίες να φτάσουν τελικά στο βάραθρο και μετά από αποστολή διάρκειας 3 εβδομάδων να γυρίσουν έχοντας χαρτογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος του.

Περισσότερα…

Δέρσιος 2005

Η εξερεύνηση της καταβόθρας του Δέρσιου, στην Παλαιόχωρα του Τυρού (Αρκαδία) έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα project μελών του συλλόγου. Από το 2003 και κάθε χρόνο γίνονται διαδοχικές αποστολές και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα τμήματα, αδείαζονται σιφώνια, γίνονται νέες καταδύσεις… Είναι σίγουρα το πιο μεγάλο σπήλαιο σε μήκος που έχουν εξερευνήσει μέλη του ΣΕΛΑΣ. Το 2005 ανακαλύφτηκε νέο τμήμα μήκους περίπου 500μ, μετά από άδειασμα σιφονιών.

Στέρνες 2005

Σπηλαιολογική αποστολή στα κεντρικά Λευκά Όρη, στην Κρήτη (Υπ.Αποστολής Κ.Αδαμόπουλος). Ο κύριος στόχος της αποστολής ήταν η εξερεύνηση του βαράθρου Στέρνες (-460μ) και να συγκεντρωθούν πληροφορίες και να εντοπιστούν είσοδοι βαράθρων.

Σάμος 2005

Η αποστολή οργανώθηκε για τις ημέρες του Πάσχα χάρη στο ενδιαφέρον που έδειξε ο τοπικός σύμβουλος Μυτιληνιών, κ. Γιώργος Σπυρόπουλος. Διαβάζοντας ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» σχετικά με συλλόγους που ασχολούνται με την σπηλαιολογία, ήρθε σε επαφή με τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Σύλλογο (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.) και τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο (Σ.ΕΛ.Α.Σ.), με σκοπό, μέλη τους, να έρθουν να εξερευνήσουν σπήλαια της περιοχής που είχε ο ίδιος υπόψη του. Με αφορμή την επικοινωνία του και με τους δύο συλλόγους, δόθηκε η ευκαιρία να οργανωθεί με επιτυχία άλλη μία διασυλλογική αποστολή. Ακολούθησε δεύτερη αποστολή του συλλόγου τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου όπου καταγραφτήκανε 70 σπήλαια και βάραθρα.


Φτερόλακκα 2004

Το σπήλαιο (καταβόθρα) βρίσκετε στον Παρνασό, εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από ΣΠΕΛΕΟ (Υπ.απ. Ζούπης-Κομπιλήρης – 1994). Παρόλα αυτά η Φτερόλακκα απασχόλησε τον ΣΕΛΑΣ και το 2004 (για τέταρτη χρονιά). Η ομάδα ήταν αποφασισμένη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και μετά από χαρτογράφηση κατέληξε στο συμπέρασμά ότι το σπήλαιο έχει βάθος -295μ και μήκος 391μ. Τα σπήλαιο διατρέχουν νερά από την αρχή έως το τέλος του, τα οποία σχηματίζουν εντυπωσιακούς καταρράκτες. Το πιο εντυπωσιακό ίσως σημείο είναι το πηγάδι 42μ που ξεκινά από τα -210μ και καταλήγει στα -260μ. Η διάμετρος του πηγαδιού αυτού είναι 18 μέτρα και η διατομή του σχεδόν κυκλική με πολύ λεία τοιχώματα. Το νερό ξεχύνεται στο κενό από ύψος 42μ δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό πραγματικά θέαμα. Καλύτερη εποχή για να δει κάποιος το σπήλαιο είναι Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος ώστε η παροχή του νερού να είναι περιορισμένη και να υπάρχει καλύτερη ορατότητα. Το σπήλαιο καταλήγει σε σιφώνια.

Βραδέτο 2004

Ο ΣΕΛΑΣ αποφάσισε στην Γενική του Συνέλευση να διοργανώσει σπηλαιολογική αποστολή στο Βραδέτο Ιωαννίνων κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου έως και 5 Αυγούστου 2004. Υπεύθυνος αποστολής ορίσθηκε ο Μανώλης Διαμαντόπουλος, μέλος του ΣΕΛΑΣ.

Δέρσιος 2004

Η εξερεύνηση της καταβόθρας του Δέρσιου, στην Παλαιόχωρα του Τυρού (Αρκαδία) έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα project μελών του συλλόγου. Από το 2003 και κάθε χρόνο γίνονται διαδοχικές αποστολές και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα τμήματα, αδείαζονται σιφώνια, γίνονται νέες καταδύσεις… Είναι σίγουρα το πιο μεγάλο σπήλαιο σε μήκος που έχουν εξερευνήσει μέλη του ΣΕΛΑΣ. Το 2004 εξερευνήθηκαν και χαρτογραφίστηκαν τα δύο παρακλάδια που βρίσκονται πάνω από το πρώτο σιφώνι.


Σλοβενία 2003

Έξι μέλη του ΣΕΛΑΣ συμμετείχαν επί δύο εβδομάδες στην αποστολή του CAVEX team στην Σλοβενία (Monte Canin) μαζί με Τσέχους και Σλοβένους σπηλαιολόγους. Κατάβαση και συνεχείς προσπάθειες διάνοιξης σε βάθος -910μ, στο βάραθρο Scalarevo Brezno. Παραμονή τεσσάρων ημερών εντός του σπηλαίου ενώ η αποστολή έμεινε επί δύο εβδομάδες σε απομονωμένο ορειβατικό καταφύγιο σε υψόμετρο 2250μ. Οι θερμοκρασίες εντός σπηλαίου κυμάνθηκαν κοντά στον 1ο C ενώ στην επιφάνεια η ελάχιστη έφθασε και -24ο C (-11ο C εντός του καταφυγίου)

Λευκά Όρη 2003

Αναγνωριστική αποστολή στα κεντρικά Λευκά Όρη, στην Κρήτη (Υπ.Αποστολής Κ.Αδαμόπουλος). Ο κύριος στόχος της 8 ήμερης αποστολής ήταν να συγκεντρωθούν πληροφορίες, να εντοπιστούν είσοδοι βαράθρων, πηγές νερού καθώς και θέση για κατασκήνωση με σκοπό μελλοντική διοργάνωση εκτενεστερης αποστολής. Εξερευνήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν 17 σπήλαια και βάραθρα ενώ καταγράφηκαν είσοδοι 16 σπηλαίων ακόμη τα οποία η αποστολή δεν μπόρεσε να κατέβει λόγω έλλειψης χρόνου ή/και υλικών. Το μεγαλύτερο βάραθρο είχε βάθος -70μ και το μικρότερο σπήλαιο -4μ.

Περισσότερα…

Πρόπαντες 2003

Κατάβαση με στο βάραθρο Πρόπαντες με αλλαγές (6 συνολικά). Υπ. Αποστολής Ηλίας Καζαής. Εξερευνήθηκαν δύο παράθυρα στα τοιχώματα χωρίς όμως να ανακαλυφθεί μεγάλη συνέχεια.

Δέρσιος 2003

Η εξερεύνηση της καταβόθρας του Δέρσιου, στην Παλαιόχωρα του Τυρού (Αρκαδία) έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα project μελών του συλλόγου. Από το 2003 και κάθε χρόνο γίνονται διαδοχικές αποστολές και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα τμήματα, αδείαζονται σιφώνια, γίνονται νέες καταδύσεις… Είναι σίγουρα το πιο μεγάλο σπήλαιο σε μήκος που έχουν εξερευνήσει μέλη του ΣΕΛΑΣ. Το 2003 μετά από κατάδυση στο πρώτο σιφώνι, εξερευνήθηκαν νέα τμήματα της καταβόθρας διπλασιάζοντας το βάθος και υπερτριπλασιάζοντας το μήκος της.

Περισσότερα…


Προβατίνα 2002

Κατάβαση στην “Προβατίνα” (-408μ) σε ένα Σαββατοκύριακο? Κι όμως γίνεται… Μια διήμερη και ολιγομελής αποστολή στην Αστράκα με αρκετά πρωτότυπα στοιχεία.

Αποστολή “Ανώγεια – Ντελίνα 2002”

Διεθνής αποστολή στην Κρήτη με την συμμετοχή 92 σπηλαιολόγων από 8 χώρες. 


Τυνησία 2001

Ο ΣΕΛΑΣ συμμετείχε στο πρόγραμμα EYROMENT με δύο μέλη σε αποστολή στην Τυνησία 2001

Γουργούθακας 2001

Η πρώτη επιτυχημένη Ελληνική σπηλαιολογική αποστολή στο βαθύτερο βάραθρο της Ελλάδος, τον “Γουργούθακα” (-1208μ). Μαζί με τον ΣΕΛΑΣ, 38 σπηλαιολόγοι από πολλούς Ελληνικούς συλλόγους συμμετείχαν σε μια από τις σημαντικότερες αποστολές των τελευταίων χρόνων.


Στοιχειωμένη (-581μ)

Η “Στοιχειωμένη” είναι μαζί με τα “Πελέτα” (καταβόθρα) τα μοναδικά σπήλαια στην χώρα μας τα οποία έχουν εξερευνηθεί αποκλειστικά από Έλληνες σπηλαιολόγους. Αρχικά εξερευνήθηκε από τον αείμνηστο Ι.Πετροχειλο (ΑΣΕ) ο οποίος το βυθομέτρησε έως τα -70μ. Στην Συνέχεια η ΑΣΕ συνέχισε την εξερεύνηση μέχρι τον πάτο του μεγάλου πηγαδιού (85μ) δηλ. μέχρι -185μ βάθος. Ο ΣΠΕΛΕΟ συνέχισε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι α -285μ (αρχή του πρώτου μαιάνδρου). Ο ΣΕΛΑΣ συνέχισε το 1998 μέχρι τα -463μ ενώ κατά την διάρκεια της εν λόγω αποστολής (2000) το σπήλαιο έφτασε σε βάθος -581μ. Στην αποστολή συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του ΣΕΛΑΣ, σπηλαιολόγοι από τον ΣΠΟΚ το GSHL από την Γαλλία, την Ολυμπιακή Φλόγα (Κοζάνη) και την ΑΣΕ

Συμμετοχή στην Αποστολή του ΣΠΕΛΕΟ, “Πελέτα 2000”

Μέλη του ΣΕΛΑΣ συμμετείχαν επί τέσσερις μέρες στην 12ήμερη αποστολή του ΣΠΕΛΕΟ στην εξερεύνηση της καταβόθρα των “Πελετών” (-493μ). Μια ακόμη μεγάλη Ελληνική επιτυχία από τον ΣΠΕΛΕΟ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο επίσημο site του ΣΠΕΛΕΟ


Στην σκιά του Μαύρου Λιονταριού 1999

SELAS & SPOK expedition on Crete. White Mountains (2456m) area. Six (6) new caves explored, 4 visited. Explorations to “Mauro Skiadi (-342m) pothole (a few climbing above the lake at -342m). “Gourgouthakas (-1208m) the deepest cave of Greece equipped until -985m

Χελιδορέας (-220μ)

Ένα πολύ όμορφο βάραθρο (-220μ) στο Ξυλόκαστρο. ΣΕΛΑΣ 1999-2000.


Αστράκα 1998

Συμμετείχαν οι Ν.Μητσάκης, Α.Χριστοδούλου, Μ.Διαμαντόπουλος και Μ.Ψωμάς. Η αποστολή διήρκησε 9 ημέρες και είχε σαν στόχο την συνέχεια των εξερευνήσεων του βαράθρου “Προβατίνα” (-408μ). Επίσης προσπελάστηκε το “Χάσμα του Έπους” (-452μ.). Στην “Προβατίνα” εξερευνήθηκαν 2 νέες αίθουσες μετά από αναρρίχηση και διάνοιξη στενού περάσματος.

Στοιχειωμένη 1998

Η αποστολή αυτή συνέχισε την εξερεύνηση του βαράθρου Στοιχειωμένη στην περιοχή της Κοινότητας Αγ.¶ννα (Κούκουρα) στην Λιβαδειά. Εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε το τμήμα από -280μ έως και -463μ

Μαύρο Σκιάδι 1998

Η αποστολή αυτή επιχείρησε να συνεχίσει την εξερεύνηση του βαράθρου Μαύρο Σκιάδι στην Κρήτη. Έγινε μια τεχνητή αναρρίχηση χωρίς αποτέλεσμα.

Πρόπαντες 1998

285μ κατακόρυφη και χωρίς αλλαγή κατάβαση. Στον πάτο έγινε τεχνητή αναρρίχηση 10μ και αποκαλύφθηκε συνέχεια. Η εξερεύνηση σταμάτησε σε στενό με αρκετό αέρα.


Ταφκούρα 1997

Συμμετοχή στην αποστολή “Ταφκούρα 1997” (ΣΠΟΜ-ΤΕΙ και ΕΣΕ τ.τ.Κρήτης)
Εξερευνητική απόστολή στο βαθύτερο τότε βάραθρο της Ελλάδας, την Ταφκούρα, στον ψηλορείτη της Κρήτης.
Περισσότερα…