Η σπηλαιολογία από πολλούς χαρακτηριζεται ως επιστήμη. Από άλλους πάλι θεωρείται άθλημα ή μια από τις σύγχρονες δραστηριότητες στην φύση. Τελικά η αλήθεια είναι κάπου ανάμεσα καθώς στην πράξη η σπηλαιολογία εμπεριέχει όλα τα πιο πάνω. Σαν δραστηριότητα, απαιτεί αρκετά πολύπλευρες γνώσεις και είναι συνδεδεμένη άμεσα και αμφίδρομά με πολλές επιστήμες (Γεωλογία, Βιολογία, Αρχαιολογία, Παλαιοντολογία, Λαογραφία κα.). Απαιτεί επίσης καλή φυσική κατάσταση. Από την φύση της εμπεριέχει ένα πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων (πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση (τεχνητή και ελεύθερη), κατασκήνωση οι οποίες αποτελούν το μέσο για την εκπλήρωση του κύριου σκοπού δηλ. την εξερεύνηση και καταγραφή σπηλαίων και βαράθρων.
Από την στιγμή της εισόδου των σπηλαιολόγων στον υπόγειο κόσμο, η αίσθηση είναι τελείως διαφορετική καθώς εκεί κυριαρχεί το σκοτάδι, η υγρασία και η απόλυτη ησυχία. Ταυτόχρονα ο σπηλαιολόγος παρασύρεται από την γοητεία του άγνώστου και την προσδοκία μιας καινούργιας (μικρής ή μεγάλης) ανακάλυψης. Ο Σ.ΕΛ.Α.Σ έχει στο ενεργητικό του μεγάλες εξερευνητικές αποστολές και καταφέρνει με τα χρόνια να έχει έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μελών, αποστολών, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.
Μέλη του Σ.ΕΛ.Α.Σ έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες διεθνείς εξερευνητικές προσπάθειες μαζί με Γάλλους, Ιταλούς, Άγγλους, Ρώσους, Ουκρανούς, Λευκορώσους, Σλοβένους, Βούλγαρους ακόμη και Αυστραλούς, Νεο Ζηλανδούς (πρόσφατα) και άλλους σπηλαιολόγους. Επίσης, μέλη του κατέχουν αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό τίτλο από την Γαλλική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας (FFS). Ο σύλλογος διοργανώνει σε ετήσια βάση Σεμινάρια Αθλητικής και Επιστημονικής Σπηλαιολογίας με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Μέσα από αυτά μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάρει τα πρώτα απαραίτητα εφόδια για την συμμετοχή στις εξερευνητικές αποστολές του συλλόγου.
Ο Σ.ΕΛ.Α.Σ είναι ιδρυτικό μέλος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Σ.Ο.Ε.